Kommunikation fra Fællesudvalget
Implementering af markprøverevideringen
Det nedsatte fællesudvalg har gennem efteråret haft fuldt fokus på at få implementeret markprøverevideringen, som det var bestyrelsens ønske. En lang række møder har fokuseret på de enkelte emner, og der er løbende udarbejdet og offentlig gjort referater og beslutningsdokumenter fra bestyrelsen. Målet er at vi i sæson 2023 alene gennemfører de nye prøver, working test, mock trails og markprøver, samt nogle enkelte åben klasse B, således at racerne kan tilgodese deres behov for præmiering i denne for opnåelse af udstillingschampionatet DKCH. Alle referater og dokumenter findes på hjemmesiden under udvalg/fællesudvalg.
Når et reglement skal udarbejdes eller ændres, griber mange af emnerne ind i hinanden. Dansk Kennel Klub skal godkende DRK’s reglement snarest, således det kan ligge til grund for sæsonens prøver. Parallelt med reglementet skal der udarbejdes vejledninger, skemaer, procedurebeskrivelser og ikke mindst uddannelsesplaner. Det er alle emner som fællesudvalget har i fuld proces. Herunder kan I læse om nogle af de ændringer, der kommer i reglementet 2023.
B-prøverne bliver til DRK-prøver Vi har i mange år omtalt en prøvedag med flere klasser som en B-prøve, såvel som vores A-prøver var prøver på jagt og C-prøver uofficielle prøver. Nu ændrer vi på det. DRK-prøverne vil fremover være fællesbetegnelsen for de nye prøver, uanset om de afvikles som en fyraftensprøve eller over en hel dag med flere klasser samme dag. Det betyder også, at der kan gives rabat, hvis samme ejer tilmelder flere hunde samme dag. Vores A-prøver vil fremover omtales markprøver og C-prøverne som uofficielle.
Mange tænker – hvad så med vinder B, postprøven med en finale? Den kan du stadig møde, nu vil den blot fremover ligge under working testreglementet og gennemføres på dummier. En 1. vinder her vil således tælles til et WT-championat.
Vi spejler os i de internationale kutymer Det er der egentlig ikke noget nyt i, for det har vi gjort i mange år på udstillingssiden. Når vi nu ændrer flere ting, så vi afspejler de FCI’s internationale procedurer, så er det dels fordi at Danmark på mange måder er et foregangsland og gør sig godt i de internationale konkurrencer, dels at det af hensyn til enkelhed og logik på tværs af landegrænser er naturligt, at vi sidestiller flere af vores benævnelser og kutymer med det, som er anvendt internationalt.
Det betyder:
• At vores prøver får nye navne, men de vil stadig hedde det, du kender i en parentes i en overgangsperiode.
• At vores markprøver og mock trials fremover bedømmes med FCI’s termer. Dvs. ud over vinderplaceringen tildeles hundene en kvalitetsbedømmelse som Excellent, Very Good, Good etc. Akkurat som det kendes også fra udstillinger. Dette betyder faktisk, at hvor mange hunde i dag går hjem fra en prøve uden nogen præmiering, så kan hundene i dag præmieres med fx Very Good eller Good, hvis de har vist et godt arbejde men ikke fuldført prøven. Det synes vi er med til at stimulere et bredere engagement i disse prøver.
• At championaterne ændres, så de følger FCI’s procedure. Det betyder, at det fremover er tilstrækkeligt med 2 x 1. vinder for at opnå championatstitel på markprøve, working test eller mocktrial. Vores velkendte Brugschampionat er foreløbigt uændret, således der er tid til at drøfte om dette breddechampionat skal videreføres og i så fald hvordan.
• At vores mesterskaber, som afvikles over to dage, kan udløse en championatstitel. For eksempel vil vinderen af Eliteprøven kunne tildeles championat og tilsvarende det samme, når vi gennemfører et mocktrialchampionat over to dage.
• Vi holder fast i at gennemføre Unghundemesterskabet, Retrievermesterskabet og Eliteprøven. De sidste to får nye navne, men de vil stadig være nogle af de flagskibe, som vi er stolte af.
Evaluering også i 2023 Det er endnu ikke drøftet konkret, men det ligger fast at bestyrelsen ønsker, at vi også i 2023 evaluerer og tæt følger udviklingen i alle vores prøver, således vi har et oplyst grundlag at foretage nødvendige ændringer på i 2023/24. Et af områderne, som bestyrelsen ønsker fulgt, er udviklingen i antal hunde og behovet for lodtrækning. Der er fra flere sider en bekymring for lodtrækning i de nye klasser, men det er vigtigt at understrege at det ikke alene er de nye klasser, der fordrer en lodtrækning, men flere elementer:
• Vi kigger på vores kapacitet – hvor mange dommere kan vi stille til rådighed og hvad er deres kapacitet til dommerdage – det er der ikke noget nyt i. Har vi en hel dag til rådighed til en klasse, kan der tages rigtig mange hunde igennem.
• Fyraftensprøver og halvdagsprøver medfører i sig selv en begrænsning, og her er lodtrækning en kendt forudsætning. Vi kender det også i forvejen fra mocktrials og markprøver, hvor seedning gennem lodtrækning giver en større chance for deltagelse næste gang man tilmelder
• Vores terræner kan være hårdt belastet af de store prøver, og hvis vi skal blive ved med at være velkomne, så er vi nødt til at kigge på, hvad områder, terræn, hjælpere mv kan kapere. Det er der heller ikke noget nyt i
Udover denne praktiske monitorering af prøverne er det også relevant at overveje om, der er klasser eller indholdselementer som vi skal evaluere i 2023.
Uddannelse og træning I 2022 har vi trukket enormt store veksler på vores frivillige og med god grund er mange fortsat usikre på, hvad det vil sige at afvikle, dømme og træne til de nye prøver. Derfor et af de vigtigste emner nu netop uddannelse, og træning og vi glæder os til at fortælle mere om programmet, der både omfatter tilbud til prøveledere, dommere og nye opdaterede videomaterialer, så vi kan tage afsæt i dem og reglementet. Det hele understøttes af relevante vejledninger.
Følg med her Du kan læse referater og alle detaljerne i beslutningsdokumenter
her: