Generalforsamling 2024
__________________________________
Generalforsamling 2023
beretninger
økonomiske nøgletal,
fremsendte forslag og
bestyrelsens bemærkninger til forslagene.
Kan læses her
_____________________
Ekstraordinær generalforsamling 29.6.22
___________________
Generalforsamling 2022
udleveres printet til deltagere på GF indeholder:
- beretninger fra bestyrelse og udvalg
- økonomiske nøgletal,
- forslag med bestyrelsens kommentarer samt bilag
Fra bestyrelsen:
ved overgang til revideret prøvesystem
Forslag modtaget fra Nanette Vabø 1.11:
Forslag 1:
Forsamlingen opfordrer bestyrelsen til at undersøge henholdsvis udgifterne og indtægterne ved de forskellige prøveformer og offentliggøre resultatet for klubbens medlemmer, inden bestyrelsen træffer en endelig beslutning om udformning af det reviderede markprøvesystem.
Forslag 2:
Birgit Jordt Adsersen, Øivind Kaas-Larsen, Palle Ingemann, Birgitte Ahlberg, Jill Grenaae og
Dorte Klarskov Mahler har 3. oktober 2021 udarbejdet forslag til revideret markprøvesystem jvf vedhæftet pdf.
Bestyrelsen opfordres til at indarbejde dette forslag i bestyrelsens videre bearbejdning af oplægget fra arbejdsgruppen til revideret markprøvesystem.
Forslag til revidering af DRK’s markprøvereglement
Vi er en gruppe, der har arbejdet på vores ønsker i forbindelse med DRK’s revidering af markprøvereglementet.
Vi har kigget på racernes, regionernes og mange medlemmers ønsker, samt etik, økonomi, sociale relationer og avl, og har haft DRK’s formålsparagraf for øje.
Vi finder, at det eksisterende markprøvereglement er velfungerende og velafprøvet, men kan forstå, hvis der ønskes en modernisering specielt i forhold til reducering af vildtforbruget på vores B-prøver.
Brugsprøven
Brugsprøven i sin nuværende form, trækker medlemmerne ind i klubbens træninger og senere klubliv, også selv om man ikke har haft tanke på jagt med sin hvalp.
Brugsprøvetræning er en stor indtægtskilde for regionerne.
B-prøverne
Hvor intet er nævnt ændret, er det fordi, den eksisterende formulering er valgt.
B prøverne er klubbens absolut mest søgte prøvesystem og bidrager i høj grad til klubbens økonomi.
Vi ønsker at fastholde systematikken i B-prøverne.
Begynderklasse
Vi ønsker, at der anvendes vildt i begynderklasse og også lidt mere vildt, end der bruges nu. Begynderhundene skal sikres, at enhver bedømmelse starter med en let landmarkering og minimum i alt 3 markeringer. Hårvildt sendes der på som en kort fremadsendelse.
Vi ønsker at begynderhundene afprøves enkeltvis uden pres fra makkerhund.
1. præmie i begynderklasse på vildt er et krav for at deltage i Brugshundeklassen på udstillinger og det sikrer, at ingen retriever bliver udstillingschampion, og måske derfor avlsmatador, uden en god vildtbehandling.
Åben klasse
Åben klasse afvikles som den gør nu, dog på dummyer.
Vinderklasse
Vinderklasse afvikles som en kvalitetsbedømmelse på dummyer.
Alle hunde med 1. præmie deltager efterfølgende i en finale, hvor der placeres 1-4 vinder. B prøverne kvalificerer, ligesom nu, til A prøver.
3 førstepræmier i vinderklassen under forskellige dommere, hvoraf mindst en 1. præmie tildeles på prøve med blandede retriever racer og en 1. præmie tildeles i Åben A skal, sammen med racens udstillingskrav, udløse et Brugschampionat
A-Prøver
Vi ønsker at A-prøve reglementet skal tage udgangspunkt i det eksisterende reglement for A-prøver.
Med det fokus der er kommet på jagt, ville det være at foretrække, at A prøver udelukkende holdes på jagter, der alligevel afholdes (gods og konsortie jagter) og hvor klubben inviteres som apportører. Dette ligger helt på linje med DRK’s formålsparagraffer.
Klubbens medlemmer og hunde skal være eftertragtede af det danske jagtvæsen.
Det vil ikke højne DRK’s renomme i befolkningen, at der alene afholdes/købes jagter for at afprøve hunde på varmt vildt og dette bør derfor begrænses mest muligt.
Working test
WT-reglementet fungerer selvstændigt og bygger på rene konkurrence klasser.
WT er et koncept som kan bruges af alle, også ikke-jægere og afprøver det, retrieveren er avlet til. Det tilgodeser dem, der gerne vil arbejde med deres hunde, men uden interesse i jagt.
Vi mener, at fortsat skal bygge på enkeltpræstationer, dvs. ingen dobbeltposter, og hundene skal arbejde enkeltvis. Der skal være fokus på markeringsarbejde.
3 gange WT-1 i vinderklasse, deraf minimum en på blandede prøver, udløser, sammen med racens udstillingskrav, WT-Championat.
Mock Trial
MT er en selvstændig dummy/lydigheds test med konkurrenceklasse og eget reglement. 3 gange MT-1 i vinderklasse, deraf minimum en på blandede prøver, samt racernes udstillingskrav, udløser MT Championat.
Prøvefordeling
For at sikre, at en enkelt prøveform/brugergruppe ikke tilgodeses på bekostning af andre, skal regionerne/RKU tilstræbe at have følgende fordeling af prøver:
• B prøver 40%
• WT 30%
• MT 30 %
Et meget vigtigt element er, at markprøvereglement, markprøvevejledning og dommervejledning skal være så præcist udformet, at alle medlemmer kan læse sig til elementerne i afprøvningen, f.eks. skal max længder på markeringer og evt. dirigeringer være angivet i de enkelte klasser.
I opbygning af prøverne og i bedømmelsen af hundene, skal både DRK’s formålsparagraf og markprøvereglementets formål være for øje og bedømmelserne derfor søge det positive.
Det er DRK’s formål - i samarbejde med DKK og i overensstemmelse med dennes formål og internationale forpligtelser - at:
a) fremme avl og anvendelse af retrievere, der er i besiddelse af de jagt-, eksteriør- og temperamentsmæssige kvaliteter, der er kendetegnende for den enkelte retrieverrace.
b) udbrede kendskabet til retrievere og deres egenskaber - såvel til klubbens medlemmer som til offentligheden.
c) varetage retrievernes/ejernes interesser i såvel hundeverdenen som i samfundet.
Kapitel 1 Markprøvernes formål
§ 1.
Stk. 1. At fremme interessen for jagt med retrievere, der ved god dressur og føring dokumenterer værdien af en effektiv apportør.
Stk. 2. At finde frem til de hunde, der har de nødvendige temperamentsmæssige og jagtlige egenskaber - til vejledning for avlsarbejdet.
Stk. 3. At medvirke til og styrke respekten for retrieveren som apporterende jagthund - og samtidig bidrage til en højnelse af jagtkultur og god dansk jagtetik.
Dette mener vi opfyldes med ovenstående forslag og vi foreslår, at der nedsættes et udvalg til at færdiggøre et reglement i tråd med dette.
Haraldsted d. 3. oktober 2021
Birgit Jordt Adsersen
Øivind Kaas-Larsen
Palle Ingemann Birgitte Ahlberg
Jill Grenaae
Dorte Klarskov Mahler
Forslag til revidering af DRK’s markprøvesystem.
Generelt:
De enkelte prøveformer skal i overensstemmelse med klasserne indeholde momenter, der afprøver hundenes markeringsevne, selvstændige søg, vildtfindende egenskaber, arbejde i vand, vedholdenhed, ro på post, fri ved fod, vildtbehandling samt evne og vilje til samarbejde med fører, samt i åben- og vinderklasse med andre hunde.
I åben- og vinderklasse indgår også afprøvning i dirigerbarhed.
Nedenstående beskrivelse er vejledende for, hvad hund og fører kan præsenteres for i de enkelte klasser for at kunne bedømme hunden. Afstande er vejledende.
Præmieringer/kvalitetsbedømmelser:
Hundene kvalitetsbedømmes med flg. præmieringer:
1. præmie for den gode og sikre præstation.
2. præmie for den gode præstation med enkelte mangler.
3. præmie for den acceptable; men dog mangelfulde præstation.
0. gives for den helt utilstrækkelige præstation eller hvis hunden laver fejl, som udelukker præmiering. Hunden (D) diskvalificeres, såfremt den laver en diskvalificerende fejl under afprøvningen..
Begynderklasse B
Generelt:
I denne klasse afprøves hundens talent som jagthund. De stillede opgaver skal derfor være af en karakter hvor det er potentialet mere end dressuren, der vægtes. Apporteringerne må ikke være overdrevet lange, og krat og vand indgår naturligt. Dirigeringspost må ikke indgå i klassen.
Hundene fremføres og bedømmes enkeltvis. Skud afgives ved alle markeringerne. Skytten står altid i hundens synsfelt, når der afgives skud i en realistisk skudafstand i forhold til fuglen.
Det anvendte vildt i denne klasse er: duer, hønsefugle og andefugle. Hårvildt i form af hare eller kanin skal indgå.
Discipliner:
Fri ved fod: Under prøven skal hunden prøves i denne disciplin min. 30 meter.
Landmarkering:
Prøven starter med en let enkelt markering på land.
Derefter afprøves hunden på endnu en enkeltmarkering. Fuglen skal være synlig på vej mod nedfaldsstedet. Største afstand 30 m.
Vandmarkering:
Hunden afprøves på enkeltmarkering på svømmedybt vand. Fuglen skal være synlig på vej mod nedfaldsstedet. Største afstand 30 m.
Evne til at søge selvstændigt:
Under prøven skal hundens evner i at kunne søge selvstændigt afprøves i situation(er), hvor hunden ikke har set fuglevildt falde som markering. Der kan evt. afgives skud i forbindelse med denne disciplin. Det forventes, at hunden apporterer 3- 4 stykker vildt, som kan være fra samme område eller fra forskellige områder afhængig af terræn.
Indledning til dirigeringsarbejde:
Fører laver en fremadsendelse på sti eller lignende markering i terrænet til kanin, udlagt mens hunden ser det, af enten hjælper eller fører.
Der gives aldrig dispensation for vandarbejde i denne klasse.
Kvalitetsbedømmelsen i begynderklassen finder sted på muligheder for apportering: 7-8 apporteringer.
Åben klasse B
Generelt:
Apporteringer af varierende længde og vand, siv, krat og skov kan indgå naturligt i denne klasse. Hundens evne til at forholde sig passivt og i ro i forbindelse med anden hund indgår naturligt i opgaverne.
Under dobbeltmarkering skal hunden dog bedømmes enkeltvis. Skud afgives ved alle markeringerne. Skytten står altid i hundens synsfelt, når der afgives skud i en realistisk skudafstand i forhold til fuglen. Følgende apportemner anvendes i denne klasse: Dummyer
Der gives aldrig dispensation for vandarbejde i denne klasse.
Discipliner:
Fri ved fod:
Skal indgå som et naturligt element i prøven, men som minimum skal hunden prøves i denne disciplin på samlet 40 meter distance. Flere hunde kan afprøves samtidig under denne disciplin.
Markering:
Prøven skal indeholde både enkelt og en dobbelt markering. Vildtets nedfaldssted behøver ikke være synligt, men hunden skal kunne se vildtets bane mod jorden/vandet. Største afstand til nedfaldsstedet 40 - 50 m.
Dirigering:
Dirigering på land eller vand. Føreren skal her demonstrere, at hunden er i stand til at samarbejde og hurtigt kan bringes til anvist område. Største afstand 60 m. og naturlige forhindringer indgår. Der kan afgives skud i forbindelse med denne disciplin.
Vandarbejde:
Under markerings- eller dirigeringsarbejdet skal hunde arbejde i vand og svømme en eller flere gange.
Evne til at søge selvstændigt:
Under prøven skal hundens evner i at kunne søge selvstændigt afprøves i situation(er), hvor hunden ikke har set fuglevildt falde. Det kan være som dirigering til specifikt punkt som angivet tidligere, men også som eftersøgning af større, men defineret område. Det forventes, at hunden apporterer 4-5 dummyer, som kan være fra samme område eller fra forskellige områder. Under eftersøgningsarbejdet skal hunden afprøves sammen med en anden hund eller flere hunde, såvel i ro på post mens anden hund arbejder og i accept af anden hund i terræn under arbejdet.
Walk-up:
Kan indgå som trampejagt hvor fri ved fod bedømmes. 2 eller flere hunde kan afprøves samtidig, hvis forholdene gør det muligt. Kun i enkeltmarkeringer og max. 2 enkeltmarkeringer pr. hund. Ro på post indgår naturligt mens anden hund arbejder.
Distraktion:
Distraktionsmarkering kan forekomme. Dog i god afstand fra og når hunden har dummy i munden under hjemløb til fører.
Ro på post:
Ro på post skal naturligt indgå og bedømmes i klassen - både med en og flere hunde. 2 og flere hunde i åben klasse: Hundene skal afprøves i situationer, hvor anden hund er tæt på for at afprøve ”ro på post” og hundens temperament i forhold til andre hunde. Under dobbeltmarkering og dirigering skal hunden, der arbejder, ikke på nogen måde kunne distraheres af anden hund.
Kvalitetsbedømmelsen i åben klasse finder sted på muligheder for apportering: apporteringer - 8- 10 apporteringer.
Vinderklasse B
Generelt: Apporteringernes sværhedsgrad i denne klasse skal øges i forhold til åben klasse. Men frem for apporteringernes længde, er det vigtigt, at hunde i denne klasse bliver afprøvet i varierende discipliner under jagtrealistiske rammer.
To eller flere hunde afprøves samtidig under en eller flere dele af prøven.
Skud afgives ved markeringerne, og når det indgår som et naturligt led i prøven. Skytten står altid i hundens synsfelt når der afgives skud i en realistisk skudafstand i forhold til fuglen.
Prøven afvikles på dummyer.
Discipliner, som kan indgå i vinderklasse B:
Fri ved fod:
Indgår som et naturligt element i prøven, men som minimum skal hunden prøves i denne disciplin minimum på en samlet 40 meter distance. Ligeledes kan flere hunde afprøves samtidig under denne disciplin.
Markering:
Hundene afprøves i krævende opgaver, hvor hundens evne som markør kan vurderes. Vildtets nedfaldssted behøver ikke at være synligt, men hunden skal kunne se vildtets bane mod jorden/vandet. Største afstand til nedfaldsstedet ca 80 m. Skytte skal placeres rigtigt for at kunne vurdere hundens evner optimalt.
Dirigering:
Dirigering på rimelig afstand enten på land eller i vand. Føreren skal her demonstrere, at hunden er i stand til at samarbejde og hurtigt kan bringes til anvist område. Største afstand ca 80 m. og naturlige forhindringer indgår. Der kan afgives skud i forbindelse med denne disciplin. Distraktion (synlig eller som fært) i rimelig afstand til dirigeringsretning kan forekomme.
Evne til at søge selvstændigt:
Under prøven skal hundens evner i at kunne søge selvstændigt og afprøves i situation(er), hvor hunden ikke har set vildt falde. Det kan være som dirigering til specifikt punkt som angivet tidligere, men også som eftersøgning af større, men defineret område. Det forventes, at hunden apporterer mindst 4 dummyer , som kan være fra samme område eller fra forskellige områder afhængig af terræn og opgave.
Under eftersøgningsarbejdet afprøves en eller flere andre hunde, såvel i ro på post, mens anden hund arbejder og i accept af anden hund kan være i terræn under eftersøgning.
Walk-up:
Trampejagt kan tilføjes eller indgå i de ovennævnte discipliner. Under disciplinen kan forekomme såvel markering, dirigering, søg og ro på post.
Ro på post:
Ro på post skal indgå i de ovennævnte discipliner eller være en selvstændig del af prøven f.eks. som en klapjagtslignende post.
Hundene bedømmes ud fra, at det er en kvalitetsbedømmelse, med det formål at finde frem til de hunde, der under prøven ved god dressur og føring dokumenterer værdien af en effektiv apportør. Ved prøver med flere indledende poster og flere dommere gives en kort votering samt point efter hver indledende post.
Præmiering af hunde i vinderklasse finder sted på muligheder for apportering: minimum 11 apporteringer.
Ekvipager med tildelt 1. Præmie fortsætter til en finalepost, med udvælgelse af til vinderplaceringer. 1-2-3-4 vinder .
Mesterskaber markprøve B:
Unghundemesterskab
Der afholdes hvert år et unghundemesterskab, som finder sted søndagen i den anden hele weekend i august. Hundene gennemgår et antal poster, hvor der gives point efter en skala fra 0-20.
Retrievermesterskab
Der afholdes hvert år i juni et mesterskab, som er åbent for tilmelding af hunde, som er kvalificerede til vinderkl. B. Hundene gennemgår et antal poster, hvor der gives point efter en skala fra 0-20.
Point
På unghundemesterskab, retrievermesterskab og i vinderklasse B (med indledende poster) gives point efter nedenstående:
0 point - diskvalifikation
1-5 point - den meget usikre og mangelfulde præstation og opgaven løses ikke
6-10 point - den usikre præstation, hvor hunden får løst opgaven med besvær
11-15 point - den solide præstation, hvor hunden sikkert løser opgaven. Mindre fejl kan accepteres.
16-20 point - den overbevisende præstation, hvor hund og fører fungerer effektivt sammen. Opgaverne løses fejlfrit og præstationen er præget af hundens fortrin.
Markprøve A
Generelt: Markprøve A afvikles som apportering på praktisk jagt, og der kan derfor ikke gives faste retningslinier for, hvilke opgaver hund og fører kan komme ud for, men man må være opmærksom på, at hundene skal kunne apportere anskudt vildt og at føreren skal kunne aflive dette.
Deltagerantallet på prøven fastsættes af markprøveudvalget. Udvalg blandt deltagerne foregår ved lodtrækning på markprøveudvalgets foranstaltning, og efter de af udvalget udarbejdede retningslinier. De enkelte deltagere vil før prøvedagen modtage oplysning om mødetid og sted. Op- mærksomheden henledes på, at deltagere, der kommer for sent, kan afvises.
Åben klasse
Formål: Formålet med denne klasse er at afprøve hundens jagtlige egenskaber og at give føreren erfaring med henblik på senere deltagelse i vinder klasse A.
Hunden afprøves i ro på post ved markering og vildtfindende egenskaber, i søg, vedholdenhed, i apportering af anskudt vildt og almindelig lydighed. Hundene bedøm- mes fortrinsvis enkeltvis. Ved eftersøgningsopgaver kan flere hunde arbejde i samme område.
Hundenes arbejde dømmes efter kvalitetsbedømmelse. Præmiering som på åben kl. B.
Vinder klasse
Formål: Formålet med denne klasse er at afprøve hundens jagtlige egenskaber i konkurrence med de andre deltagende hunde.
Da det er en konkurrenceklasse udvælges der 1-2-3-4 vinder .
Eliteprøve
Der arrangeres årligt én eliteprøve, som en vinderklasse under markprøve A formen. Etiske retningslinjer i forbindelse med afprøvning af hunde på markprøve A
Da A-prøverne afvikles på praktisk jagt, skal hensynet til jagtens etik prioriteres me- get højt når der apporteres i forbindelse med prøven. I praksis betyder det, at det prioriteres at anskudt vildt apporteres øjeblikkeligt.
Prøverne afholdes oftest hvor klubben er inviteret som gæster til at holde en A-prøve ifølge aftale med en jagtvært. DRK har derfor i den forbindelse ikke ansvar i forhold til afholdelse af jagten, idet det er værten og den enkelte jæger, der alene er ansvarlig. DRK er ansvarlig for prøvens afvikling og i den forbindelse bestræber prøveleder, dommer og deltagere sig på at agere på jagtens præmisser og værtens anvisninger. På jagterne nedlægges jagtbart vildt. ”Fredet vildt”, som ved en fejl fra jægerens side nedlægges skal apporteres og hundene bedømmes i forhold til apporteringen som var det jagtbart vildt.
I DRK’s vurdering af egnede terræner indgår viden om at terrænvært afvikler jagten, så jagtloven kan overholdes og jagtetiske regler kan følges - også under prøven. DRK bør ikke afholde prøver, hvor jagtloven ikke respekteres, ligesom sikkerhed i forbindelse med jagtens afvikling skal prioriteres højt.
Bedømmelsesvejledninger
Til alle prøveformer er udarbejdet bedømmelsesvejledninger, som er tilgængelige bl.a. på klubbens webside eller kan fremsendes fra klubbens administration mod dækning af evt. fremstillings- og portoomkostninger.
Kastrerede og kryptocide hanhundes deltagelse i prøver
Kastrerede hanhunde kan afprøves og præmieres, såfremt der ligger en dyrlæge- attest på at hunden havde to normalt udviklede testikler før indgreb. Skal være registreret på hundeweb hos DKK. Kemisk kastrerede hanhunde kan ikke deltage i prøverne, medmindre der er registreret frivilligt avlsforbud på hunden hos DKK. Kemisk kastraktion er omfattet af dopingreglementet.
Kryptocide hunde kan afprøves og præmieres, såfremt der foreligger en dyrlæge- attesteret kryptociderklæring, og dokumentation for at kryptocidstatus er registeret på DKK’s hundeweb, herunder at der er anført avlsforbud.
Forslag modtaget fra Aage Wilhelmsen 1.11.
Forslag 1
Der stilles forslag om, at fremadrettet fra generalforsamlingsdato skal gældende reglement for markprøver og WT’er være reglementerne udgivet i 2020.
Forslag 2 - Vedtægtændring
Til vedtægternes § 9, stk 12 tilføjes følgende tekst.
Bestyrelsen kan ikke træffe beslutninger om ændringer af markprøve reglementet og WT- reglementet, uden at disse ændringer er vedtaget med simpelt flertal på en generalforsamling.
Forslagstiller Aage Wilhelmsen
Generalforsamling 2021
Sporudvalgets beretning
Generalforsamling 2020
Beretninger, regnskabstal og forslag
Generalforsamling 2019
Søndag den 24. februar kl. 13
Beretninger:
Siden bliver løbende opdateret med nyt materiale
Generalforsamling 2018
Søndag den 25. februar kl. 13, Sorø
Generalforsamlingshæfte
Beretninger:
Sporudvalget
Træningsudvalget
Regionernes koordinationsudvalg
Breddeudvalget
Dommerudvalget
Udstillingsudvalget