Kommissorium og opgavebeskrivelse for Træningsudvalget
Dette kommissorium skal betragtes som en første version med formålet at få etableret og skabt de nødvendige rammer og retning for et nyetableret TU, efter at TU med reference til DRK’s bestyrelse i et par år har været ikke eksisterende.
Kommissoriet skal derfor løbende tilpasses, efterhånden som TU’s arbejde resulterer i konkrete beslutninger om, hvordan uddannelse og udvikling af træningstilbud i DRK skal foregå.
1. Etablering og konstituering
Stk. 1.1.
Bestyrelsen for DRK udpeger (vedtægtsbestemt) efter Generalforsamlingen et Træningsudvalg (TU) bestående af 6-8 medlemmer:
1. 3-4 instruktører i regionerne, efter indstilling fra RKU
2. 2-3 medlemmer, der indstilles af BE på baggrund af indkomne ansøgninger efter offentlig annoncering
3. DRK’s bestyrelse kan indsætte et medlem med særlig faglig kompetence indenfor uddannelse af trænere, kommunikation, organisering eller tilsvarende relevante områder med formålet at støtte udvalgets arbejde.
Derudover deltager følgende i TU’s møder:
4. 1 repræsentant fra Bestyrelsen
5. 1 repræsentant fra Breddeudvalget (BU).
Medlemmerne i TU skal alle være aktive i træningsregi og nyde almindelig respekt i DRK.
Stk. 1.2.
TU konstituerer sig med formand og sekretær. Bestyrelsens hhv. BU’s repræsentant og DRK’s bestyrelses særligt indsatte, kan ikke være formand for udvalget.
Ændringer i udvalgets konstituering skal meddeles DRK’s sekretariat straks.
Beslutninger træffes i enighed eller ved flertalsafgørelser. I tilfælde af stemmelighed tæller formandens stemme dobbelt. TU er beslutningsdygtigt når 2/3 af udvalget er til stede.
Stk. 1.3.
Udvalget refererer til DRK’s bestyrelse.
Stk. 1.4.
Medlemmerne i DRK’s udvalg varetager en tillidspost i DRK og repræsenterer dermed DRK i alle henseender. Dette skal iagttages i alle sammenhænge og medlemmernes optræden skal være loyal og troværdig mod Dansk Retriever Klub. Overskridelse af denne loyalitetspligt kan medføre, at et medlem ikke kan varetage en udvalgspost i DRK. Dette vil være bestyrelsens afgørelse.
2. Ansvar og aktiviteter
Stk. 2.1.
TU er DRK’s sagkundskab med hensyn til træningsaktiviteter og uddannelse af instruktører i DRK.
TU har ansvar for at efterleve den til enhver tid gældende træningspolitik, og at denne træningspolitik i samarbejde med regionerne, implementeres og efterleves i regionerne.
Det er Bestyrelsens ønske, at TU i den første tid skal medvirke til endelig udformning af DRK’s træningspolitik.
DRK’s træningspolitik, skal understøtte uddannelse af nye instruktører, der kan instruere kursister(medlemmer) i træning af egne hunde så de får en velfungerende jagt- og familiehund.[PV1] [FC2] [HK3] [TH4] Samt understøtte videreuddannelsen de nuværende instruktører i regionerne.
Stk. 2.2
TU afholder uddannelsesaktiviteter, som er relevante i forhold til klubbens politik og aktuelle behov.
Det er en klar prioritering, at der i landets regioner er uddannede, dygtige instruktører, der er klar til at modtage ”den nye retriever-ejer”, inspirere til træning og vise de forskellige veje, man kan gå med sin retriever.
Det er bestyrelsens holdning, at der startes op i det små med aktiviteter, der tilgodeser regionernes aktuelle behov.
Aktiviteter kan tilkøbes hos samarbejdende foreninger og/eller hos eksterne parter med stor erfaring/kompetence som instruktør og/eller med træning af retrievere.
Indholdet i aktiviteterne skal omfatte såvel teoretisk som praktisk læring og være pædagogisk velfunderet. Læringen kan foregå både face-to-face og ved brug at elektroniske muligheder.
Aktiviteterne kan overordnet inddeles i tre grupper
1. Nu-og-her aktiviteter, fx om de nye prøver
2. Overvejelser om tilkøb af udvalgte moduler fra DKK’s udbud. Herunder overvejelser om behov for tilpasning til DRK’s behov.
Disse moduler kan udgøre del af eller en fuld grunduddannelse for DRK’s instruktører
3. Specialisering af instruktører. Fx ift. spor, jagt og markprøver, etc.
Det vil i første omgang være 1 og 2, der ønskes prioriteret. I forbindelse med pkt. 2 bør der ses på, hvordan instruktører, der ikke har færdiggjort deres grundinstruktøruddannelse kan færdiggøre denne.
Stk. 2.3.
TU samarbejder i kraft af sin sammensætning med regionernes koordineringsudvalg (RKU) om udvalgets udadvendte kursus-opgaver i relation til regionernes aktuelle behov og ønsker.
TU samarbejder med BU, således at aktiviteter koordineres på tværs af de to udvalg.
TU er upolitisk og skal i udvalgets aktiviteter fremstå loyalt overfor klubben og dens formål.
3. Økonomi
Stk. 3.1.
TU er budgetansvarlig og skal senest 1. december til DRK’s sekretariat indsende budgetforslag for udvalgets virke det næste år.
Økonomien administreres i samarbejde med klubbens administration og bestyrelsens kasserer.
Bestyrelsens repræsentant fungerer som "controller", som gennem løbende kontrol sikrer den løbende budgetopfølgning for udvalgets område.
TU og controller er ansvarlige for, at der udarbejdes budgetter for de enkelte aktiviteter, samt at der efter afholdelse sker en hurtig opfølgning og afrapportering til bestyrelsens kasserer om evt. udsving i forhold til de lagte budgetter.
Stk. 3.2
Der udbetales godtgørelse for telefoni til udvalgets formand. Tilskuddet kan gives til et andet medlem fra udvalget, hvis dette skønnes relevant.
4. Administrative rutiner og kommunikation
Stk. 4.1.
TU afholder møder efter behov. Ved udvalgets møder skal der føres referat, der efter godkendelse fremsendes til DRK’s sekretariat. Et beslutningsreferat fra møderne skal senest 20 dage efter mødet offentliggøres på klubbens hjemmeside.
Stk. 4.2.
TU aflægger skriftlig beretning for udvalgets arbejde i det forgangne år. Beretningen skal være DRK’s sekretariat i hænde senest 15. januar for offentliggørelse på klubbens hjemmeside inden Generalforsamlingen ultimo februar.
Stk. 4.3.
Dansk Retriever Klub er en specialklub under Dansk Kennel Klub for de fem retrieverracer: Labrador Retriever, Golden Retriever, Flatcoated Retriever, Chesapeake Bay Retriever og Curly Coated Retriever
Klubben blev stiftet i 1959 og har p.t. ca. 5100 medlemmer i Danmark og udlandet.
Betalinger til Dansk Retriever Klub:
Fynske Bank
Reg.nr.: 6857 Konto.nr.: 0001003224
IBAN-nr.: DK4368570001003224
SWIFT-kode: VESBDK22
Der kan betales med: Dankort, VISA, VISA/Dankort, VISA Electron, MasterCard og MobilePay
© 2025 Dansk Retriever Klub. All rights reserved.