Det nedsatte fællesudvalg har gennem efteråret haft fuldt fokus på at få implementeret markprøverevideringen, som det var bestyrelsens ønske. En lang række møder har fokuseret på de enkelte emner, og der er løbende udarbejdet og offentlig gjort referater og beslutningsdokumenter fra bestyrelsen. Målet er at vi i sæson 2023 alene gennemfører de nye prøver, working test, mock trails og markprøver, samt nogle enkelte åben klasse B, således at racerne kan tilgodese deres behov for præmiering i denne for opnåelse af udstillingschampionatet DKCH. Alle referater og dokumenter findes på hjemmesiden under udvalg/fællesudvalg.
Når et reglement skal udarbejdes eller ændres, griber mange af emnerne ind i hinanden. Dansk Kennel Klub skal godkende DRK’s reglement snarest, således det kan ligge til grund for sæsonens prøver. Parallelt med reglementet skal der udarbejdes vejledninger, skemaer, procedurebeskrivelser og ikke mindst uddannelsesplaner. Det er alle emner som fællesudvalget har i fuld proces. Herunder kan I læse om nogle af de ændringer, der kommer i reglementet 2023.
B-prøverne bliver til DRK-prøver Vi har i mange år omtalt en prøvedag med flere klasser som en B-prøve, såvel som vores A-prøver var prøver på jagt og C-prøver uofficielle prøver. Nu ændrer vi på det. DRK-prøverne vil fremover være fællesbetegnelsen for de nye prøver, uanset om de afvikles som en fyraftensprøve eller over en hel dag med flere klasser samme dag. Det betyder også, at der kan gives rabat, hvis samme ejer tilmelder flere hunde samme dag. Vores A-prøver vil fremover omtales markprøver og C-prøverne som uofficielle. Mange tænker – hvad så med vinder B, postprøven med en finale? Den kan du stadig møde, nu vil den blot fremover ligge under working testreglementet og gennemføres på dummier. En 1. vinder her vil således tælles til et WT-championat.
Vi spejler os i de internationale kutymer
Det er der egentlig ikke noget nyt i, for det har vi gjort i mange år på udstillingssiden. Når vi nu ændrer flere ting, så vi afspejler de FCI’s internationale procedurer, så er det dels fordi at Danmark på mange måder er et foregangsland og gør sig godt i de internationale konkurrencer, dels at det af hensyn til enkelhed og logik på tværs af landegrænser er naturligt, at vi sidestiller flere af vores benævnelser og kutymer med det, som er anvendt internationalt.
Det betyder:
• At vores prøver får nye navne, men de vil stadig hedde det, du kender i en parentes i en overgangsperiode.
• At vores markprøver og mock trials fremover bedømmes med FCI’s termer. Dvs. ud over vinderplaceringen tildeles hundene en kvalitetsbedømmelse som Excellent, Very Good, Good etc. Akkurat som det kendes også fra udstillinger. Dette betyder faktisk, at hvor mange hunde i dag går hjem fra en prøve uden nogen præmiering, så kan hundene i dag præmieres med fx Very Good eller Good, hvis de har vist et godt arbejde men ikke fuldført prøven. Det synes vi er med til at stimulere et bredere engagement i disse prøver.
• At championaterne ændres, så de følger FCI’s procedure. Det betyder, at det fremover er tilstrækkeligt med 2 x 1. vinder for at opnå championatstitel på markprøve, working test eller mocktrial. Vores velkendte Brugschampionat er foreløbigt uændret, således der er tid til at drøfte om dette breddechampionat skal videreføres og i så fald hvordan.
• At vores mesterskaber, som afvikles over to dage, kan udløse en championatstitel. For eksempel vil vinderen af Eliteprøven kunne tildeles championat og tilsvarende det samme, når vi gennemfører et mocktrialchampionat over to dage.
• Vi holder fast i at gennemføre Unghundemesterskabet, Retrievermesterskabet og Eliteprøven. De sidste to får nye navne, men de vil stadig være nogle af de flagskibe, som vi er stolte af.
Evaluering også i 2023
Det er endnu ikke drøftet konkret, men det ligger fast at bestyrelsen ønsker, at vi også i 2023 evaluerer og tæt følger udviklingen i alle vores prøver, således vi har et oplyst grundlag at foretage nødvendige ændringer på i 2023/24. Et af områderne, som bestyrelsen ønsker fulgt, er udviklingen i antal hunde og behovet for lodtrækning. Der er fra flere sider en bekymring for lodtrækning i de nye klasser, men det er vigtigt at understrege at det ikke alene er de nye klasser, der fordrer en lodtrækning, men flere elementer:
• Vi kigger på vores kapacitet – hvor mange dommere kan vi stille til rådighed og hvad er deres kapacitet til dommerdage – det er der ikke noget nyt i. Har vi en hel dag til rådighed til en klasse, kan der tages rigtig mange hunde igennem.
• Fyraftensprøver og halvdagsprøver medfører i sig selv en begrænsning, og her er lodtrækning en kendt forudsætning. Vi kender det også i forvejen fra mocktrials og markprøver, hvor seedning gennem lodtrækning giver en større chance for deltagelse næste gang man tilmelder
• Vores terræner kan være hårdt belastet af de store prøver, og hvis vi skal blive ved med at være velkomne, så er vi nødt til at kigge på, hvad områder, terræn, hjælpere mv kan kapere. Det er der heller ikke noget nyt i
Udover denne praktiske monitorering af prøverne er det også relevant at overveje om, der er klasser eller indholdselementer som vi skal evaluere i 2023.
Uddannelse og træning I 2022 har vi trukket enormt store veksler på vores frivillige og med god grund er mange fortsat usikre på, hvad det vil sige at afvikle, dømme og træne til de nye prøver. Derfor et af de vigtigste emner nu netop uddannelse, og træning og vi glæder os til at fortælle mere om programmet, der både omfatter tilbud til prøveledere, dommere og nye opdaterede videomaterialer, så vi kan tage afsæt i dem og reglementet. Det hele understøttes af relevante vejledninger.
Følg med her Du kan læse referater og alle detaljerne i beslutningsdokumenter her:
Som en konsekvens af Per Slente Vive’s udtræden af Dansk Retriever Klub’s bestyrelsen har bestyrelsen på seneste møde konstitueret sig, således at Camilla Juelsgaard Jørgensen overtager posten som næstformand.
Øvrige poster er uændrede, herunder også bestyrelsens repræsentation i udvalgene.
Nationale hold til Brahetrolleborg Profine Nations Cup
Udtagelsen af DRK’s nationale hold til
Brahetrolleborg Profine Nations Cup,
Brahetrolleborg 22.-24. august
Markprøveudvalget orienterer:
Alle deltagere i Retrievermesterskabet modtog d. 6. juni en mail om udtagelsen til Nations Cup, hvor de blev bedt om at tilkendegive om de ønskede at deltage i udtagelsen via en mail til DRK senest d. 19. juni. Proceduren for udtagelsen er beskrevet i mailen: “Blandt de, der har tilkendegivet, at de ønsker at repræsentere DRK, udtages de otte ekvipager, der har flest point. De fire ekvipager, der har flest point, danner DK1 og de resterende danner DK2. De øvrige overføres automatisk til en reserveliste, medmindre de aktivt meddeler MU, at de ikke ønsker det, efter de to hold er sammensat”,
Den 20. juni fremsendte administrationen listen over de hunde, som ønskede at deltage i udtagelsen:
Berit Marie Jørgensen Tanja Rasmussen Maibritt Jensen Lisette van de Wetering (mødte ikke op på prøven) Bent Schwartzbach Michael Meling Kristian Bredahl Olesen Peter Abel Henning Pedersen Maria Nielsen Carina Rømer Winther Gert Jensen Dorte Klarskov Mahler Tina Schilling Hansen
Efter udtagelsen på dag 1. har en række deltagere på udtagelsen henvendt sig til MU for at meddele, at de på baggrund af deres resultater nu ønsker at deltage i udtagelsen til Nations Cup. Behandlingen af disse henvendelser er årsag til, at vi desværre ikke har kunnet melde holdsammensætningen ud før nu.
I respekt for den udtagelsesprocedure, som var fastlagt inden Retrievermesterskabet, har MU besluttet, at de to nationale hold udtages blandt dem, som har tilmeldt sig udtagelsen rettidigt.
DK 2: Maxjan’s Ida - Berit Marie Jørgensen - 99 Maxjan’s Sussie- Gert Jensen - 97 Lærkereden’s Ninja - Peter Abel - 94 Morgan - Henning Pedersen - 92
Reserver: Spjellerups Penny Lane - Bent Schwartzbach - 91 Lucky Labrador’s Cool Power Play - Maria Nielsen - 78 Lærkereden’s Freja - Tanja V. B. Rasmusssen - 53 Little Mhor’s Malou Dorte Klarskov Mahler - 48 Nøhrena’s Condrieu With Bingley - Maibritt M. Jensen - 28
DK1 og 2 bedes tilmelde sig Profine Nations Cup via dette link senest 1/7. Tilmeld
Proceduren beskriver endvidere: ”Hvis en ekvipage må melde fra eller trække sig på et af de udtagne hold, indkalder holdet selv en reserve. Indkaldelsen skal ske med respekt for reservelisten, hvis muligt. Udskiftningen på holdet meddeles straks til MU. Der kan max. udskiftes én ekvipage. Ved to eller flere udskiftninger bortfalder holdets kvalificering.”
Antallet af free teams bekendtgøres efter deadline for tilmelding af de nationale hold fra alle lande – 1/7. Derefter er fristen for tilmelding af free teams 10/7 via dette link. Tilmeld
Efter afvikling af Profine Nations Cup vil MU tage initiativ til en grundig evaluering af udtagelsesprocessen, samt kommunikationen om samme.
Mesterskabet, som strækker sig over en hel weekend, havde 73 tilmeldte retrievere og blev afholdt i noget af Danmarks smukkeste natur. Især lørdag var helt fantastisk. Kuperet og spændende og helt ideelt til at udtænke spændende opgaver i.
Prøveleder Per B Rasmussen og assistenterne Rasmus Bernhard og Per
Rethmeier havde arrangeret et rigtig fint mesterskab og fortjente al den
ros, de fik.
Om søndagen var vi tilbage hos Flemming og Betina Roed på deres dejlige ejendom ned til Dons sø og hos deres nabo, vinbonden. Her afholdtes de to semifinaler og finale.
Der var drama til det sidste, for da Carina Rømer Winther med labradorhannen Myway Gundogs Magic afsluttede rækken af finaledeltagere, som alle havde haft deres små eller større vanskeligheder på den lange enkeltmarkering, med kun at sende hunden med et "Magic" og kort efter "Tak". Det var dog ikke afgjort endnu, idet John Juul Henriksen med Stenhøjgårds Jenny endte på samme pointtal, og der måtte en ekstra opgave til for at afgøre dysten. Endu engang viste Magic sig som en eminent markør og Carina kunne kalde sig Retrievermester 2025.
Herunder de placerede og dommerne:
Foreste række f.v.:
Retrievermester 2025 Carina Rømer Winther med Myway Gun dogs Magic.
2. RM: John Juul Henriksen med Stenhøjgårds Jenny
3. RM: Trine Christensen med Neatmoor Port Cambell
4. RM: Jens Jørgensen med Lucky Labrador's Strong Gold Miki
Bagest f.v.: Dommerne Andreas Josefsson, Keld Jørgensen, Birgitte Larsen og Peter Yando.
Fv.:
Annika Christiansen med Team Geis Gear og Jonas Mikkelsen med Ashill
Gundogs Irish Delta opnåede begge excellent, og Annika kan desuden lægge
æren som opdrætter af årets Retrievermester til weekendens flotte
resultat.
Test af den reviderede brugsprøve er nu gennemført både i Vest- og Østdanmark.
Vi takker varmt dommere, udvalgsmedlemmer og deltagere for den store interesse og engagement ved begge tests.
På baggrund af kommentarerne fra det online møde med brugsprøvedommerne samt evalueringerne fra skemaerne, har arbejdsgruppen arbejdet videre med prøven.
Evalueringerne har medført præciseringer og mindre justeringer af enkelte elementer. Vi er nu nået så langt, at den reviderede prøve kan indstilles til godkendelse hos MU, DU og bestyrelsen.
Alle brugsprøvedommere vil inden længe modtage information om den videre proces.
Har du lyst til at gøre en forskel i DRK’s sporarbejde? Så har du nu muligheden for at blive en del af Sporudvalget (SPU) og være med dér, hvor rammerne for vores prøver skabes og udvikles.
Vi søger en engageret ildsjæl, som:
er aktiv på klubbens prøver (du behøver ikke være ekspert)
kan samarbejde, tage ansvar og har lyst til at bidrage
har et godt netværk i klubben og måske også udenfor
gerne vil give en hånd med i det frivillige arbejde
I SPU arbejder vi bl.a. med:
planlægning og koordinering af prøver
strukturering af prøvesæsonen
kontakt og uddannelse af prøveledere
udvikling og vedligeholdelse af reglementer
og meget andet, der alt sammen sikrer kvaliteten af klubbens tilbud
Skriv gerne lidt om dig selv, dine erfaringer (fx fra prøver, jagt, andet frivilligt arbejde eller kendskab til klubben), og hvorfor du har lyst til at bidrage til SPU's arbejde.
Bestyrelsen udvælger det nye medlem i samarbejde med SPU.
Forberedelserne til Retrievermesterskabet 2025 er i fuld gang
Prøveleder Per Rasmussen og hans hjælpere er i gang med forberedelserne.
Med over 70 tilmeldinger er mesterskabet 2025 allerede en succes. Deltagerne kan se frem til to dage på spændende terræner ved Kolding lørdag den 21. og søndag den 22. juni.
Nærmere information om lokaliteter følger på hjemmesiden og FB, således at de tilskuere, der gerne vil overvære prøven også ved hvor RM 2025 finder sted.
Udtagelse til Brahetrolleborg Profine Nations Cup I forbindelse med Retrievermesterskabet er der udtagelse til Brahetrolleborg Profine Nations Cup den 22.-24. august. Udtagelsen sker på baggrund af de individuelle point som opnået på Retrievermesterskabets 1. dag - lørdag.
Deltagerne er blevet bedt om en tilkendegivelse af, om de ønsker at melde dig i kampen om at blive udtaget til et af de to nationale hold, som DRK deltager med på Brahetrolleborg Profine Nations Cup, 22.-24. august.
De 8 bedste fra lørdagens 4 poster med mulighed for 140 point udtages.
De fire bedste med flest point, danner DK1 og de resterende danner DK2. Øvrige interesserede overføres automatisk til en reserveliste, medmindre de aktivt melder afbud.
Deltagerne på RM 2025 har fået direkte besked om udtagelsen og skal melde tilbage til DRK's kontor på senest den 19. juni hvis de ønsker deltagelse.
DRK afholdt i pinsen den årlige tripple-udstilling. Med tre certifikatudstillinger i løbet af to dage er det muligt at få indtl flere titler i hus i en fart. Vejret viste sig ikke fra sin helt gode side, idet et kraftigt regnvejr besværliggjorde bedømmelserne pinsedag. Et større udfald i strømforsyningen var heller ingen hjælp, men på trods af en kraftig vind om mandagen var fraværet af regn en kærkommen forandring.
Til at dømme havde udstillingsudvalget inviteret Beppe Masia og Sergio Scarpellini fra italien og Matija Ficko fra Kroatien til at dømme alle tre udstillinger.
Som den "hemmelige" dommer var Ayo Hansen inviteret. Ayo var også udstillingsleder.
Flere billeder bliver lagt op senere, ligesom der bliver er billedgalleri på klubbens facebookside.
Herunder billederne af hhv. Young Supreme, som dermed blev bedst samtlige vindere fra begge dage imellem babyhvalpe og hvalpe, samt unghunde.
Derunder foto af Supreme vinderen flankeret af Ayo Hansen og dommerne.